Motivatiebrief stage voorbeeld

Bekijk hier hoe je een goede motivatiebrief voor een stage schrijft.

Heb jij die stageplek gevonden waarvan je het gevoel hebt, dat past perfect bij mij, die stageplek past perfect bij mij!? Dan is een goede motivatiebrief zeker belangrijk om die stageplek te bemachtigen. Je kunt deze brief dan ook vergelijken met een sollicitatiebrief voor een droombaan. Lees er in dit artikel meer over en bekijk bijvoorbeeld een voorbeeld stage motivatiebrief.

Voorbeeld stage motivatiebrief en waarom dit belangrijk is

het is eigenlijk niet zo raar dat een goede stage motivatiebrief erg belangrijk is. Je moet je namelijk “verkopen” aan de ontvanger en je enthousiasme & skills laten overkomen zodat ze zien hoe gemotiveerd je bent en je graag willen uitnodigen voor een eventueel gesprek.


Bovenstaande doe je vaak met een stage motivatiebrief. Hierin leg je voornamelijk de nadruk op je motivatie in plaats van je werkervaring. Er is namelijk een grote kans je nog weinig tot geen werkervaring hebt aangezien je stage wilt lopen en dit meestal een onderdeel is van een opleiding. Zet onder andere in de stage motivatiebrief wie je bent, wat jouw sterktes zijn en waarom je natuurlijk stage wilt lopen bij het desbetreffende bedrijf!

Hoe ziet een goede stage motivatiebrief eruit? Bekijk hier een voorbeeld stage motivatiebrief

Een goede opbouw is het halve werk. Gebruik daarom het AIDA-model. Dit model bestaat uit vier fases: attention, interest, desire & action. Laten we ze apart bekijken met als voorbeeld dat je solliciteert voor een marketingfunctie in Tokyo, Japan. Uiteraard zal je hier de Engelse taal spreken, maar laten we voor de gemakkelijkheid de Nederlandse taal als voorbeeld nemen.


1. Attention (trek gelijk de aandacht bij de lezer)

Goedemiddag, marketingactiviteiten, bedrijven helpen met content en communicatie is waar ik warm van word en ik de hele dag mee bezig wil zijn. Jullie vacature trok mij daarom direct aan en zette mij aan om gelijk actie te ondernemen en jullie deze e-mail te sturen.


2. Interest (wek interesse op bij de lezer)

Ik ben momenteel een student 3e jaar marketing student en op zoek naar een stageplek per september voor 5 maanden en zou graag jullie afdeling willen ondersteunen en gave opdrachten willen uitvoeren, zolang het maar gericht is op marketing en communicatie!


3. Desire (presenteer jezelf als de beste kandidaat)

Ik heb al veel ervaring met marketing en heb bijvoorbeeld al een aantal bedrijven geholpen met het bedenken en maken van content en hiermee de omzet helpen doen verhogen. Hiernaast wordt ik in de familie gezien als de marketinggoeroe en deel ik super graag al mijn enthousiasme en kunde middels een buitenlandse stage bij uw bedrijf.


4. Action (zet de lezer aan tot actie)

Ik kan natuurlijk wel mijzelf proberen in een zo goed mogelijk daglicht te zetten middels deze e-mail, maar uiteraard ligt ik liever mijn motivatie toe middels een videocall.

Overige tips voor een goede stage motivatiebrief

Zorg ervoor dat je brief niet te lang is, maar ook niet te kort. 1 A4 is zijn geheel maximaal en wellicht nog ietsje korter is voldoende. Zoals je het maar to-the-point houdt en niet te ver doorschiet in jezelf te profileren. Dit kan arrogant overkomen. Houdt verder 1 lettertype aan en gebruik alinea’s. Als laatste vergeet uiteraard niet om je contactgegevens toe te voegen en je CV!

Heel veel succes! En wil jij die droomstage in het buitenland? Bekijk dan al onze buitenlandse stageplekken en meld je geheel vrijblijvend aan voor de beste tijd van je studie.

Meer weten over ons?

Wij stellen ons graag aan je voor.

Meer informatie over een stage in het buitenland?

Vul simpelweg je e-mailadres in en wij zullen contact met je opnemen om de opties te bespreken.